
Blokkade zionistisch filmfestival
Maastricht
- 25 maart 2024
Een groep zo'n twintig mensen blokkeert een deel van het zogenaamd israëlische filmfestival in de Lumière-bioscoop in Maastricht uit protest tegen de normalisering van genocide en apartheid. Ongeveer 20 mensen staan arm-in-arm voor de ingang en gebruiken zo hun lichaam om Lumière geweldloos te blokkeren.
De groep licht in het Engels toe:
‘We zijn geschokt door het besluit van Lumière om deel te nemen aan het filmfestival dat mede werd gesponsord door de Israëlische regering tijdens het onvoorstelbare lijden dat werd veroorzaakt door de genocidale aanval op Gaza. Dit is cultuurwassen, een poging van Israël om zichzelf een nieuw imago te geven en de publieke opinie af te leiden van diens misdaden tegen Palestijnen. We kunnen deze strategie in werking zien, aangezien Lumière weigerde een standpunt in te nemen tegen meerdere oproepen van de burgermaatschappij in Maastricht, ondanks het feit dat honderden Palestijnen hun lijden dagelijks live via internet uitzonden, Gaza door Israël tot hongersnood werd gedwongen, de totale vernietiging van het grootste deel van Gaza en de geschiedenis van Israël, inclusief de ontheemding van meer dan 740.000 Palestijnen in de Nakba. We staan solidair met de Palestijnse oproep tot culturele boycot om een einde te maken aan deze witwassing van het kolonialisme en om druk uit te oefenen op Israël om een einde te maken aan de onderdrukking van Palestijnen.
De culturele boycot van Israël is noodzakelijk en essentieel. Gemodelleerd naar de anti-apartheidsbeweging waren culturele en academische componenten van de Zuid-Afrikaanse boycot bijzonder effectief omdat ze de middenklasse en elite in dat land isoleerden van de rest van de wereld. Degenen die niet langer gemeden wilden worden, zetten hun regering onder druk om een einde te maken aan de apartheid. Israël, misschien wel meer dan enig ander land, drijft op steun van de internationale gemeenschap. Daarom hebben we de macht en de verantwoordelijkheid om dit soort druk uit te oefenen. Omdat instellingen als Lumière er niet in slagen een moreel standpunt in te nemen en blijven samenwerken met entiteiten die actief genocide plegen, zien we geen andere optie dan om over te gaan tot directe actie.’